Tappers Bryggeri & Musteri AB är ett lokalt bryggeri som startades i Hammarö under hösten 2016. Vi levererar hantverksöl av bästa kvalitet, men på sikt även äppelmust. Vi profilerar oss som ett värmländskt bryggeri och vänder oss till ölintresserade i alla åldrar. Våra öl kommer att vara tillgängliga på restauranger, pubar, caféer, systembolag och livsmedelsbutiker i Värmland och runt Vänern. Hoppas ni vill njuta av våra gôrgoa drycker. Väl bekomme!

 

Bryggeriet

IPA 1Vårt bryggverk är byggt i Kina och är levererat av Nilssons Industri AB. Vi kan brygga ca 500-900 L vört per batch. De fyra rostfria jäs – och lagringstankar har en total arbetsvolym på ca 4000 L. Vi siktar på att tillverka ungefär 3000 L öl i månaden. Ånga för uppvärmning av mäsk-och lakvatten och kokning av vörten genereras av en elångpanna på 48 KW från Steambox. Senare under 2017 kommer utrustning för äpplemusttillverkning att installeras.

Öltillverkning liknar till stora delar en industriell process, men för att brygga kvalitetsöl hantverksmässigt i liten skala som höjer sig över mängden behövs passion, skicklighet, hårt arbete och massor av glädje och det syns, känns, smakas och doftas i öl från Tappers bryggeri.

Historia

Öl är en dryck som människan har tillverkat i årtusenden och är förbunden med tradition och kanske lite mystik. Man kan inte undgå att bli fascinerad av denna fantastiska dryck som i sin renaste form görs av enbart fyra ingredienser; vatten, malt, humle och jäst, Dessa fyra beståndsdelar kan tillsammans med olika tillsatser som t.ex kryddor varieras i det oändliga för att skapa otaliga varianter och smaksensationer. Det lär finnas över 10 000 olika ölsorter världen runt …

Mitt intresse för småskalig öltillverkning väcktes när jag bodde i Oslo på 1990-talet och frekventerade en mikrobryggeripub och drack ale och då förstod att så det är ju så här öl ska smaka – lite såsom det gjorde förr i tiden. Efter att ha bott i England och Nederländerna i ett flertal år och fått del av brittisk pubkultur och druckit Real Ale och förstått varför belgarna och holländarna är så stolta över sitt trappistöl och veteöl insåg jag snart att här har man mycket att lära – och framförallt mycket att prova. Jag började tillverka öl hemma i köket i små volymer för egen konsumtion och experimenterade med olika recept och fann att det gick att brygga riktigt bra öl. Släkten, vänner och bekanta som testade mina brygder ville ha mer och undrade var man kunde köpa ölet. vilket inspirerade mig att brygga vidare och att utveckla recepten och metoder.

Vid sidan av fascinationen för öl och hemmabryggning har jag alltid varit intresserad av historia och vår nordiska matkultur och våra dryckestraditioner. Under sensommaren 2016 beslöt jag att kombinera dessa två stora intressen och satsa på ett mikrobryggeri för att själv brygga traditionell ale, men i modern tappning.

På den här webbplatsen förekommer det information om alkoholhaltiga drycker och du måste ha fyllt 20 år för att besöka den.

Verifiera din ålder